Nadýmání

Nadýmání

Milena Mocková
08.12.2011

Nafouklé břicho, křeče a potřeba si ulevit. Tak se projevuje nadýmání či plynatost. Stav, kdy se člověku dlouhodobě nedaří ulevit, je velmi nepříjemný a bolestivý.

K tvorbě plynu dochází při zpracování potravy. U zdravého člověka se tvoří jeden až dva litry střevního plynu denně. Část plynů se vstřebává a zbytek odchází konečníkem z těla ven.

Tvorbu plynů ve střevech ovlivňuje každá etapa trávení. Jde o rozmělnění v ústech až po vypuzení nestravitelných zbytků stolicí. Plynatost také ovlivňuje výběr potravin, stravovací návyky, ale i psychický stav.

Nadýmání bereme jako nadměrné tvoření plynů, které se nedostatečně vstřebávají či neodcházejí přirozenou cestou ven. Většinou se jedná o krátkodobý problém. Pokud se nadýmání ale objevuje častěji, je nutné to řešit. Začít bychom měli u změny jídelníčku. Velmi důležitý je také pravidelný pohyb.

Nadýmání způsobují některé potraviny, především luštěniny, zelí nebo brokolice. Problém s nadýmáním může způsobit i nedostatečný přísun tekutin, pomalý pohyb střev nebo zácpa. Dále záleží i na tom, jakým způsobem jíme, zda potravu pomalu a dobře rozmělňujeme. Mezi další chyby patří hltání velkých kusů spolu se vzduchem. Podle statistik trpí plynatostí více ženy, obzvlášť v menopauze.

První pomoc

Při déletrvajících bolestech, křečích a pocitech nafouklého břicha můžete vyzkoušet jeden z následujících tipů:

  • Horká koupel ve vaně
  • Mátový nebo fenyklový čaj
  • Masáž břicha
  • Cviky na zlepšení peristaltiky střev
  • Obklad břicha
  • Léky proti nadýmání

Jak na dobré trávení

Pokud máme problém s nadýmáním, měli bychom rozumně změnit jídelníček. Omezit konzumaci luštěnin a již zmíněné nadýmací zeleniny. Při přípravě pokrmů bychom měli používat kmín, fenykl, bazalku, anýz, oregano nebo meduňku. Doporučují se také potraviny bohaté na vlákninu.

Neměli bychom zapomínat dostatečně pít s výjimkou perlivých nápojů. Určitě by neměl chybět pohyb, který podporuje správnou funkci střev. Dbát musíme i na pravidelné vyprazdňování.

Rizikové potraviny

  • hrách,fazole, čočka
  • zelí, kapusta
  • cibule, česnek
  • květák, brokolice
  • švestky, hroznové víno, hrušky, banány
  • zrající sýry
  • uzeniny
  • kyselé džusy, minerálky s bublinkami
  • bílé nebo kynuté pečivo

Vhodné potraviny

  • rajčata, okurky
  • červená řepa
  • brambory
  • grepy, jablka
  • bílé maso
  • jogurty s živými kulturami
  • rýže, tmavé pečivo
  • neperlivá voda, čaje
  • bylinky – heřmánek, máta, zázvor, libeček, kopr, fenykl, anýz, kmín, tymián, oregano

 

Máte nějaký osvědčený recept na nafouklé a bolavé břicho?

Autor: Milena Mocková

Výsledky soutěže o šperky Swarovski Elements
Léčba larvami bzučivky zelené

Další články

Otravy houbami
Otrava

Otravy houbami

05.08.2012

Houbařská sezona je již v plném proudu a i přes opakovaná varování před jedovatými houbami hrozí některým houbařům nebezpečí otravy. V dnešním článku si popíšeme naše nejjedovatějš ...

Boj proti oparům
Opar

Boj proti oparům

19.04.2012

Trpíte na opary? Pak jistě víte, jak takový malý flíček dokáže potrápit. Někteří mají opar každou chvíli, jiní téměř nevědí, co to opar je.

Způsoby aplikace inzulinu
Cukrovka

Způsoby aplikace inzulinu

18.04.2012

Aplikace inzulínu je nezbytná součást léčby některých diabetiků. Takové případy nastávají, když slinivka plní svou funkci minimálně nebo vůbec a je nutné hormon inzulín v těle nahr ...